Понеділок, 13.05.2024, 11:50

ГОЛОВНА Реєстрація Вхід Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Кафедри
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 206
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
 
Головна » 2012 » Квітень » 26 » Студентський круглий стіл на історичному факультеті
22:17
Студентський круглий стіл на історичному факультеті

19 квітня 2012 року на історичному факультеті Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара за ініціативи колективу кафедри російської історії відбувся студентський круглий стіл, присвячений 200-річчю Вітчизняної війни 1812 року.

На початку зустрічі зі вступним словом до учасників круглого столу звернувся декан історичного факультету доктор історичних наук, професор Світленко С. І., який звернув увагу присутніх на те, що і під час його студентства в 1970-х роках тема Вітчизняної війни 1812 року викликала великий інтерес. Тодішні майбутні історики із захопленням читали майстрів монографічного жанру Л. Г. Безкровного, П. А. Жиліна, Є. В. Тарлє та ін. Тема 1812 року представляє не менший інтерес для сучасних студентів, які опановують причини, хід та наслідки війни, роль народних мас і особи в тих подіях, з’ясовують місце України в російсько-французькому протистоянні. Глибокі якісні зміни, які відбулися в історичній науці упродовж останніх десятиліть, привели, на думку професора, до виникнення нових, оригінальних і цікавих концептуальних оцінок щодо Вітчизняної війни 1812 року. На закінчення декан побажав учасникам творчого натхнення та висловив упевненість, що засідання круглого столу допоможе студентам на принципово новому рівні розкрити окремі сторінки Вітчизняної війни 1812 року.

Першою була оголошена доповідь активного учасника студентського воєнно-історичного гуртка студента 3 курсу історичного факультету Безверхого Олександра, який розкрив основні позиції австрійської дипломатії напередодні та в ході наполеонівського вторгнення в Росію. Розмову продовжив студент історичного факультету Олещук Назар, який на джерелах особового походження висвітлив особливості відступу російської армії на початковому етапі війни. Питанню щодо участі представників кавказьких народів у Вітчизняній війні 1812 року свою доповідь присвятив студент Онищук Роман. Особливі позитивні емоції викликала доповідь студентки Стрільчук Альони, яка блискуче створила образ російської жінки у Вітчизняній війні 1812 року. До справжніх початківців-істориків належать студенти 1 курсу історичного факультету Замковий Олександр та Підгайний Олександр, які вперше взяли участь у подібних заходах і продемонстрували своє вміння наукового пошуку. Студентка 3 курсу історичного факультету Стрільчук Марина приділила увагу відомому російському воєначальнику, герою Вітчизняної війни 1812 року П. І. Багратіону, а студент Лєвий Олексій розкрив окремі аспекти  організації французької армії, спробував охарактеризувати її якісний стан у порівнянні з російською. У роботі круглого столу також взяли участь студентка історичного факультету Кібукевич Аліна та аспірант кафедри всесвітньої історії Дудко Владислав. Студент факультету суспільних наук та міжнародних відносин Чемарін Олег у завершальному повідомленні зупинився на політичних, економічних та військових передумовам поразки наполеонівської імперії в Росії.

Підсумовуючи засідання, учасники круглого столу ухвалили рішення рекомендувати студентському науковому товариству історичного факультету опублікувати матеріали повідомлень у збірнику студентських наукових робіт „Історичні етюди”.

Подібні заходи надихають на реалізацію нових дослідницьких ідей, додають творчої снаги, сприяють збереженню пам’яті про ратні подвиги наших предків, виховують у молодого покоління почуття патріотизму.
Переглядів: 613 | Додав: Nestor | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Вибір мови
Пошук
Хостинг від uCoz